Η ανακοίνωση έγινε σήμερα από την ιταλική κυβέρνηση, που έκρινε πως είναι ώρα για επαναλειτουργία, αφού τα έσοδα που χάνονται από τους τουρίστες και τους πιστούς είναι υπερβολικά. Ενδεικτικά, πέρυσι τα μουσεία του Βατικανού υποδέχτηκαν περίπου 7 εκατομμύρια επισκέπτες  ενώ τα έσοδα είναι περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Τα μέτρα για το άνοιγμα θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά, τα εισιτήρια θα κλείνονται μέσω Διαδικτύου, (στο www.museivaticani.va. και δεν θα ισχύει η προμήθεια των τεσσάρων ευρώ), ενώ οι επισκέπτες θα θερμομετρούνται πριν μπουν στον χώρο. Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μασκών και αντισηπτικών, ενώ αυστηρότερα θα είναι τα μέτρα για τους υπαλλήλους. Στον χώρο των Μουσείων θα υπάρχει γιατρός και υγειονομικό προσωπικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ισχύσει νέο διευρυμένο ωράριο ενώ ανακοινώθηκε νέο δρομολόγιο λεωφορείου, που θα είναι ανοιχτό και θα περνά και από τους Κήπους του Βατικανού.

Στις 6 Μαρτίου ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα στο Βατικανό. Συνολικά σημειώθηκαν 10 κρούσματα, κανένα θανατηφόρο. Τα μουσεία της Ιταλίας άνοιξαν από τις 18 Μαΐου, αφού άρχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα.

Στην Ιταλία, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε στα 228.658. Οι νεκροί έφτασαν τους 32.616. Σύμφωνα με χτεσινά στοιχεία, το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι και καταγράφηκαν 652 νέα κρούσματα. Στο μεταξύ, 595 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και συνολικά 8.957 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία.  Οι ειδικοί του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας δεν αποκλείουν αύξηση των κρουσμάτων, λόγω της χαλάρωσης των μέτρων.