Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μάσκα, νερό, κλιματισμός … Οι συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε για να αντιμετωπίσετε τον καύσωνα κατά την περίοδο του κοροναϊού

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο ήλιος και η μάσκα δεν πάνε πάντα μαζί. Ενώ ο κοροναϊός εξακολουθεί να μαίνεται, αναμένεται υψηλή θερμοκρασία το Σάββατο 1 Αυγούστου. Σε αυτό το πλαίσιο, πώς να συνδυάσετε την προστασία από τον ιό Covid-19 και τις αυξανόμενες θερμοκρασίες; 

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και μείνετε ασφαλείς:

Ενυδατώνετε τακτικά (χωρίς να βρέξετε τη μάσκα σας)

Αυτή είναι (πάντα) η πρώτη σύσταση: όταν αντιμετωπίζετε την κορυφή της θερμότητας, είναι απαραίτητο να ενυδατώνετε καλά, τόσο πίνοντας τακτικά, αλλά και διαβρέχοντας το σώμα, χρησιμοποιώντας έναν ψεκαστήρα για παράδειγμα. Αυτές οι συστάσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για άτομα που κινδυνεύουν ή σε ορισμένες καταστάσεις, όπως όταν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, εργάζεστε σε εξωτερικούς χώρους ή αθλητικές δραστηριότητες (που πρέπει να είναι περιορισμένες).

Φέτος, πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη μια ιδιαιτερότητα: η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε κλειστούς δημόσιους χώρους και όταν η φυσική απόσταση δεν μπορεί να γίνει σεβαστή. Οι κανόνες αυτοί εξακολουθούν να ισχύουν κατά τη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών με ιδιαίτερη προσοχή: «Ποτέ μην υγράνετε τη μάσκα, αν και αυτό μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση δροσιάς,  υπενθύμισε  τη Γενική Διεύθυνση Υγείας στις 30 Ιουλίου.  Εάν η η μάσκα είναι βρεγμένη, πρέπει να την αλλάξετε γιατί η αποτελεσματικότητά της δεν είναι πλέον εγγυημένη. “

Διατηρήστε τη διαμονή σας δροσερή (τηρώντας τις προφυλάξεις εξαερισμού)

Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη ζέστη έξω στις καλύτερες συνθήκες, οι αρχές μας υπενθυμίζουν επίσης τη σημασία της παραμονής στο εσωτερικό, όσο το δυνατόν περισσότερο. Για να το επιτύχετε αυτό, πρέπει να κλείσετε τα παραθυρόφυλλα και τα παράθυρα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αερίσετε τη διαμονή σας τη νύχτα.

Σε περιόδους εξάπλωσης ιών, πρέπει να λαμβάνονται επιπλέον προφυλάξεις με τον εξοπλισμό εξαερισμού. Για τους αναπνευστήρες, η χρήση τους είναι δυνατή στο σπίτι, απουσία ασθενούς και μόνη της σε δωμάτιο έξω από το σπίτι. Από την άλλη πλευρά, συνιστάται να μην τα χρησιμοποιείτε σε συλλογικούς περιορισμένους χώρους. Για μηχανικό αερισμό (VMC) και κλιματισμό, συνιστάται η χρήση φίλτρων με καλή απόδοση, ο καθαρισμός τους τακτικά και η μείωση της ανακυκλοφορίας αέρα.

Μια έκθεση από τη  Δημόσια Υγεία της Γαλλίας  δίνει μερικές πρόσθετες εξηγήσεις. “Έχει αποδειχθεί ότι η χρήση τερματικών μονάδων (πηνία ανεμιστήρα) μπορεί να αυξήσει την απόσταση προβολής των σταγονιδίων που εκπέμπονται από το στοματοφάρυγγα,εξηγεί ο οργανισμός. Επομένως, ελλείψει βεβαιότητας σχετικά με την παρουσία φορέων του ιού SARS-CoV-2 στο δωμάτιο ή στο δωμάτιο που χρησιμοποιεί αυτόν τον τύπο συσκευής, το HCSP συνιστά τη χρήση μάσκας υφάσματος για το κοινό. “ Τέλος, εάν ένα άτομο με Covid-19 είναι παρόν στο κατάλυμα, θα πρέπει να απομονωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο σε ένα δωμάτιο.

Διπλή επαγρύπνηση έναντι ευάλωτων ατόμων

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε άτομα υψηλού κινδύνου. Αυτό ισχύει για τους ηλικιωμένους, τα άτομα με χρόνια ασθένεια ή ακόμη και τις έγκυες γυναίκες. 

 

ΠΗΓΗ :
www.newsone.gr

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συρρίκνωση ρεκόρ για την οικονομία της Ευρωζώνης στο δεύτερο τρίμηνο

Δημοσιεύθηκε

στις

ΑΠΟ

Τη μεγαλύτερη ιστορικά συρρίκνωσή της σημείωσε η οικονομία της Ευρωζώνης στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε απρόσμενα ελαφρά τον Ιούλιο.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 12,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Η μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ από το 1995, όταν άρχισαν οι σχετικές σειρές στοιχείων, συνέπεσε με τα περιοριστικά μέτρα για την COVID -19, η χαλάρωση των οποίων ξεκίνησε σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης από τον Μάιο. Η συρρίκνωση ήταν λίγο μεγαλύτερη σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς για μία πτώση 12% και ήρθε σε συνέχεια της μείωσης του ΑΕΠ κατά 3,6% στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Η Eurostat ανέφερε ότι οι προσωρινές εκτιμήσεις βασίζονται σε πηγές στοιχείων που δεν είναι πλήρεις και υπόκεινται σε περαιτέρω αναθεώρηση. Η επόμενη εκτίμηση για το ΑΕΠ του δεύτερο τριμήνου θα δημοσιευθεί στις 14 Αυγούστου.

Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 15% μετά από τη μείωσή του κατά 3,1% στο πρώτο τρίμηνο. Πρόκειται επίσης για τη με διαφορά μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ από το 1995. Από τις χώρες, για τις οποίες είναι διαθέσιμα τα σχετικά στοιχεία (για την Ελλάδα δεν είναι) για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η Ισπανία κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο (-18,5%), ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (-14,1%), τη Γαλλία (-13,8%), ενώ η Λιθουανία κατέγραψε τη μικρότερη πτώση (-5,1%).

Ο πληθωρισμός συνέχισε αντίθετα την ανοδική του τάση, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για επιβράδυνσή του, στηρίζοντας την προσδοκία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι πιθανότατα δεν θα εισέλθει σε αρνητικό έδαφος. Η Eurostat ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν 0,4% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο από 0,3% τον Ιούνιο και 0,1% τον Μάιο. Επιτάχυνση σημείωσε και ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 1,3% από 1,1% τον Ιούνιο.

Ευρωζώνη: Μεγάλες διαφορές στη πτώση του ΑΕΠ μεταξύ των χωρών – μελών

Τα πλήγματα που επέφερε ο κορωνοϊός στις οικονομίες της Ευρωζώνης ήταν πολύ διαφορετικά, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Η συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 15% (σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019) συγκαλύπτει τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των 10 χωρών (σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα), για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, με την πτώση του ΑΕΠ να κυμαίνεται από 3,7% στη Λιθουανία έως 22,1% στην Ισπανία.

Οι χώρες του Νότου έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες στις οικονομίες τους, οι οποίες είναι έως και διπλάσιες σε σχέση με αυτές της Γερμανίας, ενώ οι χώρες της Βαλτικής έχουν τις χαμηλότερες απώλειες. Μετά την Ισπανία, τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ κατέγραψαν η Γαλλία (19%), η Ιταλία (17,3%) και η Πορτογαλία (16,5%), ενώ η πτώση στη Γερμανία ήταν 11,7%. Χαμηλότερη από τον μέσο όρο ήταν η μείωση του ΑΕΠ στο Βέλγιο (14,5%), την Αυστρία (13,3%), την Τσεχία (10,7%) και τη Λετονία (9,6%).

Η Eurostat ανέφερε ότι οι προσωρινές εκτιμήσεις της βασίζονται σε πηγές στοιχείων που δεν είναι πλήρεις και υπόκεινται σε περαιτέρω αναθεώρηση. Η επόμενη εκτίμηση για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου θα δημοσιευθεί στις 14 Αυγούστου.

ΠΗΓΗ :
www.patrasevents.gr

Συνέχισε να διαβάζεις

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Covid-19: Αυστηρότερο lockdown σε περιοχές της βόρειας Αγγλίας

Δημοσιεύθηκε

στις

ΑΠΟ

Η Βρετανία επέβαλε αυστηρότερο lockdown σε περιοχές της βόρειας Αγγλίας, έπειτα από την αύξηση του ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού, προκαλώντας ανησυχία ότι ένα νέο κύμα του φονικού ιού μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή.

Στο Μάντσεστερ, την μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Αγγλίας, σε τμήματα του δυτικού Γιόρκσιρ και του ανατολικού Λάνκασιρ, περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι κλήθηκαν να μην επισκέπτονται άλλα σπίτια παρότι εξακολουθούν να μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους και στις παμπ, στην εκκλησία ή στο τζαμί μόνοι τους ή με μέλη της οικογένειάς τους.

Στις πληγείσες περιοχές οι κάτοικοι κλήθηκαν να μην συναναστρέφονται πρόσωπα από άλλα νοικοκυριά σε σπίτια ή σε κήπους, σε παμπ, σε εστιατόρια, καφέ, καταστήματα, χώρους λατρείας ή αναψυχής. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 111 ευρώ.

Τα μέτρα, τα οποία επιβλήθηκαν βιαστικά στην αρχή της ετήσιας γιορτής των μουσουλμάνων Έιντ αλ-Άντχα, κρίθηκαν αναγκαία μετά την καταγραφή του υψηλότερου αριθμού νέων κρουσμάτων στη Βρετανία εδώ και πάνω από ένα μήνα.

«Το πρόβλημα με αυτόν τον ιό είναι ότι ευδοκιμεί με τις κοινωνικές επαφές, που κάνουν την ζωή να αξίζει. Κατανοώ πλήρως τις επιπτώσεις αυτού για τον άνθρωπο, αλλά δυστυχώς με αυτόν τον τρόπο μεταδίδεται ο ιός», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ. «Μπορούμε να παρατηρήσουμε αυτό το δεύτερο κύμα στην Ευρώπη», δήλωσε ο Χάνκοκ.

Ερωτηθείς από το BBC αν το Ηνωμένο Βασίλειο εισέρχεται σε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας ο Χάνκοκ απάντησε: «Όχι ακόμη και είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να προβούμε στις απαιτούμενες ενέργειες».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, προέκυψαν 846 θετικά τεστ για κορονοϊό στη Βρετανία, ο υψηλότερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων μετά τις 28 Ιουνίου.

Ο Νιλ Φέργκιουσον, ένας διακεκριμένος επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου Imperial, εξέφρασε την ανησυχία του για την προγραμματισμένη επιστροφή στα σχολεία μετά τις θερινές διακοπές και προειδοποίησε ότι θα πρέπει να αναμένουμε αυστηρότερους ελέγχους αργότερα μέσα στον χρόνο όσο αυξάνονται τα κρούσματα.

«Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις μορφές επαφών μας, να ανακαλέσουμε κάποια από τα μέτρα που ήρθησαν», δήλωσε στο περιοδικό New Statesman, παρότι πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε ένα καθολικό lockdown.

ΠΗΓΗ :
www.patrasevents.gr

Συνέχισε να διαβάζεις

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αντεπίθεση Τουλουπάκη μετά από fake news για απόφαση εναντίον της που έσπευσε να υιοθετήσει και ο Αδ. Γεωργιάδης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΑΠΟ

Η είδηση αναπαράχθηκε, χθες, σε αρκετές ιστοσελίδες του κυβερνητικού Τύπου, εγείροντας σημαντικά ερωτήματα για καλλιέργεια κλίματος ενόψει της σχετικής συνεδρίασης του Συμβουλίου.

Από τον… χορό δεν μπορούσε να λείπει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έσπευσε να υιοθετήσει και να αναπαράγει τα fake news, καθώς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών δεν είχε καν… συνεδριάσει.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – ΕΔΩ

Συνέχισε να διαβάζεις