Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άνοιγμα λιανεμπορίου: Προηγείται η υγεία των πολιτών

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ

ΣΤΙΣ

Μια από τις πιο κρίσιμες αποφάσεις των τελευταίων εβδομάδων καλείται να λάβει την Παρασκευή η κυβέρνηση, αφού μετά την εισήγηση της επιτροπής των λοιμοξιωλόγων θα αποφασιστεί εάν θα ανοίξει το λιανικό εμπόριο ή όχι. Τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικά στελέχη, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσαν την πρόθεσή τους να ξεκινήσει εκ νέου η οικονομία να λειτουργεί μέσω του ανοίγματος των καταστημάτων. Ωστόσο η απόφαση αυτή δεν είναι εύκολη, καθώς εάν γίνει κάποιος λάθος χειρισμός οι απώλειες σε υγειονομικό, αλλά και οικονομικό επίπεδο θα είναι τεράστιες. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός κάνει λόγο για άνοιγμα των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου από την Δευτέρα 18 του μήνα μέσω της μεθόδου click away, εκτός από τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και πώλησης κοσμημάτων, όπου οι πελάτες θα μπορούν να τα επισκέπτονται μέσω ραντεβού.

Οι διαδικασίες αυτές σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς απέδωσαν στην προηγούμενη εφαρμογή τους και δεν επιβάρυναν υγειονομικά την εξέλιξη και την μετάδοση της πανδημίας. Το αγκάθι εδώ, τόσο για τους επιστήμονες όσο και για την κυβέρνηση, είναι ο έλεγχος της κινητικότητας, η οποία αναπόφευκτα θα αυξηθεί, αφού θα ανοίξουν οι οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες.

Επιπλέον ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί και το άνοιγμα της Γ’ τάξης του Λυκείου με αρκετούς επιστήμονες να τάσσονται υπέρ, αλλά να υπάρχουν «τεχνικές» δυσκολίες κυρίως ως προς τους καθηγητές, που θα πρέπει την μία ώρα να είναι στην τάξη και την επόμενη μπροστά σε υπολογιστή για να κάνουν τηλεκπαίδευση στους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου.

 

Δείτε ολόκληρο το άρθρο: – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Αφήστε μια Aπάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπουτάρης – Παπαγεωργόπουλος: “Ζήτα συγγνώμη και πες πού πήγαν τα λεφτά”

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ

ΣΤΙΣ

ΑΠΟ

Στην αντεπίθεση περνά ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος με ένα αιχμηρό tweet απαντά στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ο οποίος χθες τον κάλεσε να ζητήσει “συγγνώμη” από τους Θεσσαλονικείς. Ο κ. Μπουτάρης με ανάρτησή του στο twitter μιλά για ντελίριο του κ. Παπαγεωργόπουλου εξαιτίας της απώλειας και της εξουσίας και της δημοσιότητας. Μάλιστα, καλεί τον κ. Παπαγεωργόπουλο να ζητήσει ο ίδιος “συγγνώμη” και να πει πού πήγαν τα λεφτά που υπεξαιρέθηκαν από τον δήμο.

“Ο κ. Παπαγεωργόπουλος σ’ ένα ντελίριο, εξαιτίας της απώλειας και της εξουσίας και της δημοσιότητας που άλλοτε απολάμβανε, μου επιτίθεται εφ’ όλης της ύλης. Δεν απαντώ φυσικά σε όλα αυτά τα ανυπόστατα που ισχυρίζεται. Θα του έλεγα όμως, αν σέβεται έστω και λίγο το παρελθόν του, να ζητήσει μία συγγνώμη και να μας πει πού πήγαν τα λεφτά που υπεξαιρέθηκαν από τον δήμο. Να μην ξεχνά ποτέ ότι έχει κριθεί αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη και στη συνείδηση των συμπολιτών μας”, αναφέρει χαρακτηριστικά στο tweet του ο Γιάννης Μπουτάρης.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο: – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης εμβολιασμοί: Σε κέντρο υγείας στα Καμίνια ο πρωθυπουργός

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ

ΣΤΙΣ

ΑΠΟ

Στο εμβολιαστικό κέντρο στα Καμίνια βρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το Κέντρο Υγείας Καμινίων, μία από τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που λειτουργούν και ως εμβολιαστικά κέντρα στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ελευθερία», επισκέφθηκε το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με ηλικιωμένους άνω των 85 ετών, οι οποίοι βρίσκονταν στο Κέντρο έχοντας προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους, και με συνοδούς τους, ενώ ενημερώθηκε από το προσωπικό για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η εκστρατεία εμβολιασμού προχωρά κανονικά, βάσει του προσεκτικού προγραμματισμού που έχει γίνει και σύμφωνα με τις προτεραιότητες που έθεσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Τόνισε ότι έως σήμερα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 140.000 πολίτες, ενώ χθες Παρασκευή εντάχθηκε στην πλατφόρμα προγραμματισμού ραντεβού η αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα.

«Η διαδικασία του εμβολιασμού προχωράει ακριβώς όπως την έχουμε προγραμματίσει. Χθες κάναμε παραπάνω από 17.000 εμβόλια σε ολόκληρη την επικράτεια. Έχουμε ξεπεράσει τους  140.000 εμβολιασμούς από τότε που ξεκινήσαμε και θα συνεχίσουμε με αυτή τη διαδικασία και με αυτή την ταχύτητα. Έχω πει πολλές φορές ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πολλά περισσότερα εμβόλια, πλην όμως ο αριθμός των εμβολίων -ως γνωστόν- είναι καθορισμένος από τους περιορισμούς που έχουν τεθεί από τις εταιρείες και από τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όπως ξέρετε έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες από 80 έως 84 ετών. Έχουμε ήδη μια πολύ θετική πρώτη ανταπόκριση ως προς τα ραντεβού τα οποία επιβεβαιωθηκαν μέσω της άυλης συνταγογράφησης και θα συνεχίσουμε με αυτούς και με ακόμα γρηγορότερους ρυθμούς», προσέθεσε.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο: – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια: Διαφωνούν οι Πρυτάνεις, έκπληκτος δηλώσει ο Συρίγος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ

ΣΤΙΣ

ΑΠΟ

Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Πανεπιστημίων φέρνει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, καθιερώνεται ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, περιορίζεται ο αριθμός των επιλογών του μηχανογραφικού, εισάγεται χρονικό όριο φοίτησης και τέλος θα δημιουργηθεί νέο σώμα της ΕΛ.ΑΣ. για τα πανεπιστήμια. Οι Πρυτάνεις στην τηλεδιάσκεψη που είχαν πριν μερικές μέρες με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, διαφώνησαν σε όλα κρατώντας αμυντική στάση. Τη συζήτηση με τους πρυτάνεις με θέμα το νέο νομοσχεδίο στην Παιδεία, σχολίασε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

«Έγινε μία εκτενής συζήτηση με τους πρυτάνεις, μετά βγήκε μία ανακοίνωση η οποία θεωρώ ότι δεν ανταποκρινόταν απολύτως σε αυτό το οποίο συζητήσαμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος. Όπως ανέφερε, «μου έκαναν δύο σημεία εντύπωση, όπως το θέμα της πιθανής μείωσης φοιτητών με την υιοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Διότι στη συζήτηση που είχαμε όλοι συμφωνούσαν γιατί δεν μπορούμε να έχουμε πανεπιστήμια στα οποία κάποιος φοιτά με 0,7 στα 20. Και το δεύτερο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι εάν δεχτούμε τις προτάσεις των ίδιων πανεπιστημίων, τότε ο αριθμός των εισακτέων θα πρέπει να μειωθεί κατά 40%. Δηλαδή, η Σύνοδος των Πρυτάνεων μεμφόταν μία μικρή μείωση εισακτέων, την ώρα που τα ίδια τα ΑΕΙ προτείνουν μία συντριπτική μείωση των εισακτέων.

Τον μεγαλύτερο προβληματισμό τον προκαλεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής σε σχέση με περιφερειακά πανεπιστήμια και τι θα σημάνει αυτό ως προς τη μείωση του αριθμού των εισακτέων και τη βιωσιμότητα ορισμένων τμημάτων. Θα έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας κάποια περιφερειακά τμήματα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Για ηθικούς λόγους θέλουμε να έχουμε τμήματα στο Παν. Αιγαίου και στο Δημοκρίτειο. Για εθνικούς και οικονομικούς λόγους πρέπει να βοηθήσουμε το Παν. Δυτικής Μακεδονίας. Η περιοχή περνάει ένα μεγάλο πρόβλημα λόγω της απολιγνιτοποίησης. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει αυτά τα πανεπιστήμια να βοηθηθούν. Υπάρχουν τρόποι. Είναι μία δύσκολη άσκηση, υπάρχουν διάφορα σχέδια στο υπουργείο για το πως μπορουν να αντιμετωπιστούν».

Δείτε ολόκληρο το άρθρο: – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Best Of Network

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ7 mins ago

Τάσεις – Μόδα 2021: Με τί παπούτσια να συνδυάσω τα baggy jeans;

Τα baggy jeans επέστρεψαν στον χώρο της μόδας το 2020 μέσα στο lockdown για να μείνουν απ’ ότι φαίνεται. Η...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 hour ago

14 πράγματα που η βασίλισσα Ελισάβετ δεν θέλει να ξέρετε για τον πρίγκιπα Φίλιππο

Λένε πως η βασίλισσα Ελισάβετ δεν μπορεί χωρίς αυτόν και όσοι τον ξέρουν καλά, λένε πως πίσω από το σκληρό...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 hours ago

CDC ΗΠΑ – Σπάνιες οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο της Moderna

Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού της Moderna φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σπάνιες, ανακοίνωσαν σήμερα τα Κέντρα...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 hours ago

Βερολίνο: Σε καραντίνα νοσοκομείο- 20 ασθενείς μολύνθηκαν από τη βρετανική μετάλλαξη

Οι γερμανικές υπηρεσίες υγείας έθεσαν σε καραντίνα ένα νοσοκομείο του Βερολίνου αφού 20 ασθενείς και μέλη του προσωπικού βρέθηκαν θετικοί...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 hours ago

Νέα ψυχρή εισβολή από αύριο – Δείτε πού θα σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες και χιόνια την Κυριακή 24/01

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, στα δυτικά θα έχουμε νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΤΟ NEWSWAY ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ