Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Αλτσχάιμερ: Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου

Δημοσιεύθηκε

στις

Ζήσης Ψάλλας

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα θεραπεία αλλά οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα τι αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει νόσο Αλτσχάιμερ. Μια πρόσφατη ανασκόπηση εξέτασε 396 μελέτες και εντόπισε 10 παράγοντες κινδύνου.

1. Επίπεδο εκπαίδευσης

Ένα χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο. Τα  στοιχεία δείχνουν ότι όσο περισσότερο μορφώνεστε, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας. 

2. Γνωστική δραστηριότητα

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η διατήρηση ενός ενεργού εγκεφάλου καταπολεμά την άνοια. Δραστηριότητες όπως γρίφοι λέξεων διεγείρουν τον εγκέφαλό σας και μπορούν να ενισχύσουν τη συνδεσιμότητα μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. 

3. Υπέρταση στο μέσο της ζωής

Οι υγιείς καρδιές έχουν από καιρό συνδεθεί με έναν υγιή εγκέφαλο. Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) στη μέση ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ. Η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων σε όσους πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει την παροχή αίματος και θρεπτικών ουσιών στον εγκέφαλο. 

4. Ορθοστατική υπόταση

Η ορθοστατική υπόταση είναι παράγοντας κινδύνου. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος βιώνει χαμηλή αρτηριακή πίεση όταν στέκεται ξαφνικά όρθιος. Επειδή το σώμα δεν είναι σε θέση να διατηρήσει επαρκή παροχή αίματος στον εγκέφαλο κατά τις αλλαγές της στάσης του σώματος, αυτό μπορεί να έχει μακροχρόνια εξουθενωτική επίδραση στη δραστηριότητα του εγκεφάλου και να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας.

5. Διαβήτης

Καθώς ο διαβήτης καθιστά το σώμα ανίκανο να ρυθμίσει σωστά την ινσουλίνη, αυτό αλλάζει τόσο τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν τα εγκεφαλικά μας κύτταρα όσο και τη λειτουργία της μνήμης μας -και τα δύο διαταράσσονται στη νόσο Αλτσχάιμερ. 

6. Παχυσαρκία

Ένας υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) κάτω των 65 ετών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Προτείνεται ένας δείκτης μάζας σώματος μεταξύ 18,5 και 24,9 για άτομα κάτω των 65 ετών -ένα υγιές βάρος, με άλλα λόγια.

7. Τραύμα στο κεφάλι

Ένα παλιό τραύμα στο κεφάλι είναι παράγοντας κινδύνου. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το τραύμα στο κεφάλι, όπως η διάσειση, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της άνοιας. 

8. Υπερομοκυστεϊναιμία

Τα υψηλά επίπεδα της ομοκυστεΐνης αποτελούν παράγοντα κινδύνου. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ, προϊόν του μεταβολισμού μας. Αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα σε άτομα με άνοια αναφέρθηκαν για πρώτη φορά το 1998. Έκτοτε, μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης μπορεί να προστατεύσει από την άνοια. 

9. Κατάθλιψη

Εκείνοι που ζουν με Αλτσχάιμερ συχνά πάσχουν από κατάθλιψη, αν και είναι αβέβαιο εάν η κατάθλιψη προκαλεί τη νόσου ή είναι απλώς ένα σύμπτωμα. Ωστόσο, μια πληθώρα στοιχείων υποστηρίζει ότι η κατάθλιψη είναι πράγματι παράγοντας κινδύνου.

10. Άγχος

Το μακροπρόθεσμο άγχος στοχεύει τα ανοσοκύτταρα του σώματός μας, τα οποία είναι σημαντικά στη διατήρηση της άνοιας. Η ορμόνη κορτιζόλη αποδεικνύεται ότι συμβάλλει στο στρες και μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη. 

 

ΠΗΓΗ :
medicalnews.gr

ΥΓΕΙΑ

Πώς θα τηρούνται τα μέτρα για τον κορονοϊό στα νοσοκομεία της Ελλάδας – Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Δημοσιεύθηκε

στις

ΑΠΟ

Μια νέα σειρά έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό έκανε γνωστά το απόγευμα της Παρασκευής (31/07) ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τα οποία ανακοινώθηκαν μετά από την «έκρηξη» κρουσμάτων των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την προστασία των νοσηλευόμενων ασθενών, το υπουργείο Υγείας απέστειλε στους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) εγκύκλιο με οδηγίες προς τα νοσοκομεία της χώρας.

Η εγκύκλιος, την οποία υπογράφει ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, προβλέπει μεταξύ άλλων την αναστολή των επισκεπτηρίων σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – ΕΔΩ

Συνέχισε να διαβάζεις

ΥΓΕΙΑ

Άνθρωποι που δεν νόσησαν από κορωνοϊό έχουν αντισώματα

Δημοσιεύθηκε

στις

ΑΠΟ

Τo ανοσοποιητικό σύστημα ορισμένων ανθρώπων που δεν έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό μπορεί να είναι θωρακισμένο απέναντι στο μικρόβιο και σε περίπτωση που αυτοί νοσούσαν οι επιπτώσεις δεν θα ήταν τόσο σοβαρές, αναφέρει νέα έκθεση που δόθηκε στην δημοσιότητα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, κατέληξε στο συμπέρασμα πως μεταξύ ενός δείγματος 68 υγιών ενηλίκων στην Γερμανία που δεν είχαν εκτεθεί στον κορωνοϊό, το 35% είχε στο αίμα του κύτταρα που ήταν αντιδραστικά στον ιό.

Τα κύτταρα «Τ» είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθούν στην προστασία του σώματος από τις μολύνσεις.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – ΕΔΩ

Συνέχισε να διαβάζεις

ΥΓΕΙΑ

Χαρδαλιάς: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους – Έκτακτα μέτρα σε μπαρ, γάμους, βαφτίσια

Δημοσιεύθηκε

στις

ΑΠΟ

Συναγερμός επικρατεί στην κυβέρνηση μετά την συνεχή αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού και κυρίως στο εσωτερικό. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων, από την ακύρωση των πανηγυριών μέχρι τους γάμους και τα βαφτίσια.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς

Σημειώνεται ότι ο κορωνοϊός σαρώνει τον πλανήτη, καθώς καταγράφονται σχεδόν 700.000 νεκροί και πάνω από 17.000.000 κρούσματα.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – ΕΔΩ

Συνέχισε να διαβάζεις