Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χονγκ Κονγκ: Εντονος αναβρασμός με τον νέο σκληρό νόμο «εθνικής ασφάλειας»

Δημοσιεύθηκε

στιςΔύο άνθρωποι συνελήφθησαν στο Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένου ενός άνδρα που έφερε τη σημαία υπέρ της ανεξαρτησίας, αφού τέθηκε σε ισχύ ο νέος σκληρός νόμος «κατά των διαδηλώσεων» που επέβαλε το Πεκίνο, λένε αξιωματούχοι.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού για να διαλύσει ορισμένους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την επέτειο των 23 χρόνων από τη λήξη της βρετανικής κυριαρχίας.

Ο νόμος για την εθνική ασφάλεια τιμωρεί την απόσχιση, την ανατροπή και την τρομοκρατία με ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Οι επικριτές λένε ότι σταματά ορισμένες ελευθερίες που υποτίθεται ότι εγγυάται η Κίνα.

Η κυριαρχία του Χονγκ Κονγκ παραδόθηκε στην Κίνα από τη Βρετανία το 1997, στο πλαίσιο συμφωνίας που αποσκοπούσε στην προστασία ορισμένων ελευθεριών για τουλάχιστον 50 χρόνια.

Η ετήσια πορεία υπέρ της δημοκρατίας για τον εορτασμό της επετείου απαγορεύτηκε για πρώτη φορά από τις αρχές, οι οποίες έβαλαν φρένο σε συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων λόγω του κορονοϊού.

Η αστυνομία αντιμετώπισε μια μικρή ομάδα διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης και συνελήφθησαν τουλάχιστον δύο άτομα. Οι διαδηλωτές έχουν προειδοποιηθεί ότι ορισμένα συνθήματα και πανό ενδέχεται να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα βάσει του νέου νόμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο απείλησε το Πεκίνο με περαιτέρω αντίποινα, αποδοκιμάζοντας μια «θλιβερή μέρα» για το Χονγκ Κονγκ μετά την έγκριση από το κινεζικό κοινοβούλιο του νόμου για την εθνική ασφάλεια στην πρώην βρετανική αποικία.

Αλλά ένας Κινέζος αξιωματούχος απάντησε στους ξένους επικριτές, ρωτώντας τους: «Τι σχέση έχει αυτό με εσάς; Εμείς οι Κινέζοι δεν φοβόμαστε κανέναν».

«Εχουν περάσει οι μέρες που δεχόμασταν υποδείξεις από άλλους» συνέχισε ο Ζανγκ Σιαμίνγκ, από το γραφείο Υποθέσεων του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο. 

Παρά τις απαγορεύσεις, ορισμένοι ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας έχουν δεσμευτεί να αψηφήσουν την απαγόρευση και να διαδηλώσουν αργότερα το απόγευμα. «Διαδηλώνουμε κάθε χρόνο … και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», λένε.

Οι αστυνομικοί στην πόλη είναι σε κατάσταση αναμονής. Περίπου 4.000 αξιωματικοί είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τυχόν ταραχές.

 

Τι προβλέπει ο νέος νόμος

Το Πεκίνο αποκάλυψε την Τρίτη τη νομοθεσία εθνικής ασφαλείας που διαμόρφωσε κατάλληλα για το Χονγκ Κονγκ, υποσχόμενο να τιμωρεί τα εγκλήματα της απόσχισης και της ανατροπής με έως και ισόβια κάθειρξη και αυξάνοντας τις ανησυχίες για μια πιο αυταρχική εποχή για την πιο ελεύθερη πόλη της Κίνας.

Το Πεκίνο δηλώνει ότι η νομοθεσία που επιβάλλει είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της απόσχισης, της ανατροπής, της τρομοκρατίας και της συνωμοσίας με ξένες δυνάμεις, μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που κλιμακώθηκαν πέρυσι τον Ιούνιο και βύθισαν την πόλη στη μεγαλύτερη κρίση της εδώ και δεκαετίες.

Ο νόμος αυτός εγκρίθηκε παρακάμπτοντας το τοπικό κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ και θέτει το πλαίσιο για τις πιο ριζοσπαστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής στην πρώην βρετανική αποικία που επιστράφηκε στο Πεκίνο πριν από 23 χρόνια.

Ο νόμος καθορίζει τέσσερα αδικήματα: αποσχιστική δραστηριότητα, υπονόμευση του κράτους, τρομοκρατική δραστηριότητα και αθέμιτη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις.

Το Πεκίνο δηλώνει ότι η νομοθεσία που επιβάλλει είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της απόσχισης, της ανατροπής, της τρομοκρατίας και της συνωμοσίας με ξένες δυνάμεις, μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που κλιμακώθηκαν πέρυσι τον Ιούνιο και βύθισαν την πόλη στη μεγαλύτερη κρίση της εδώ και δεκαετίες. Παράλληλα, η Κίνα αρνείται ότι παρεμβαίνει στο Χονγκ Κονγκ και κατηγορεί τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υποκινούν τις ταραχές.

Με βάση τον νέο νόμο:

*Τα αδικήματα της απόσχισης, της υπονόμευσης, της τρομοκρατίας και της συνωμοσίας με ξένες δυνάμεις τιμωρούνται με ποινές που φτάνουν μέχρι τα ισόβια δεσμά.

*Οι εταιρείες ή οι όμιλοι που παραβιάζουν τον νόμο θα τιμωρούνται με πρόστιμο και, ενδεχομένως, με διακοπή της δραστηριότητάς τους.

*Η φθορά ορισμένων οχημάτων και εξοπλισμού μεταφορών θα θεωρείται τρομοκρατική ενέργεια.

*Οποιος καταδικάζεται για παραβίαση του νόμου θα χάνει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στο Χονγκ Κονγκ.

*Η δράση της νέας υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας και του προσωπικού της στο Χονγκ Κονγκ δεν θα είναι υπό τη δικαιοδοσία της τοπικής κυβέρνησης.

*Οι αρχές μπορούν να παρακολουθούν και να παγιδεύουν τα τηλέφωνα των προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για την εθνική ασφάλεια.

*Ο νόμος θα ισχύει τόσο για τους μόνιμους όσο και για τους μη μόνιμους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ.

Να σημειωθεί επίσης ότι με βάση τον νόμο αυτόν οι αρχές θα μπορούν να παγώνουν ή και να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία προσώπων που καταδικάζονται για τα προαναφερόμενα αδικήματα.

Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) και δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Τα κινεζικά δικαστήρια αρμόδια για τα «σοβαρά» εγκλήματα 

Τα κινεζικά δικαστήρια θα είναι αρμόδια για τα πιο «σοβαρά» εγκλήματα κατά της εθνικής ασφάλειας που διαπράττονται στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τον νέο νόμο.

Ο νόμος προβλέπει επίσης την ίδρυση από το Πεκίνο μιας υπηρεσίας για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.

Ο νόμος επικυρώθηκε από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αφού εγκρίθηκε προηγούμενος από τη Μόνιμη Επιτροπή του Κοινοβουλίου, που υπόκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας. 

Στο ίδιο πλαίσιο, η ηπειρωτική Κίνα θα μπορεί να αναλαμβάνει απευθείας υποθέσεις σε τρεις περιπτώσεις: αν πρόκειται για περίπλοκες υποθέσεις ξένης ανάμιξης, αν πρόκειται για κάποια «πολύ σοβαρή» υπόθεση και αν υπάρχουν «σοβαρές και πραγματικές απειλές» για την εθνική ασφάλεια. Ταυτοχρόνως, η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας και οι αρχές του Χονγκ Κονγκ θα μπορούν να ζητήσουν να παραπεμφθεί κάποια υπόθεση στην ηπειρωτική Κίνα και σε αυτήν την περίπτωση την έρευνα θα αναλαμβάνει η Ανώτατη Λαϊκή Εισαγγελία και η δίκη θα διεξάγεται στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κίνας.

Οι ηγέτες ή οι δράστες σοβαρών αδικημάτων θα τιμωρούνται με την ποινή των ισοβίων ή, το ελάχιστο, με κάθειρξη 10 ετών.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δεν θα έχει δικαιοδοσία στην υπηρεσία εθνικής ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ και στο προσωπικό της, όταν ασκεί τα καθήκοντα που προβλέπονται από τον νόμο.

Για ορισμένες υποθέσεις που αφορούν την εθνική ασφάλεια η δίκη θα μπορεί να γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς ενόρκους στο Χονγκ Κονγκ, εφόσον διακυβεύονται κρατικά μυστικά.

(με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ)Source link

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΗΠΑ: Αλλη μία τραγωδία από πυροβολισμούς- Νεκρό 6χρονο αγοράκι στο Σαν Φρανσίσκο

Δημοσιεύθηκε

στις

ΑΠΟ

Ενα 6χρονο αγοράκι στις ΗΠΑ έπεσε νεκρό από ανταλλαγή πυροβολισμών στο Σαν Φρανσίσκο.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

> Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Συνέχισε να διαβάζεις

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορωνοϊός: 2.434 νέα κρούσματα στις Φιλιππίνες – Πάνω από 10.000 τα θύματα στην Χιλή

Δημοσιεύθηκε

στις

ΑΠΟ

Οι Φιλιππίνες κατέγραψαν την υψηλότερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού, 2.434, με τα οποία ο συνολικός αριθμός ανήλθε σε 44.254, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

> Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Συνέχισε να διαβάζεις

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στον Γέρακα

Δημοσιεύθηκε

στις

ΑΠΟ

Φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Κυριακής στον Γέρακα.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

> Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Συνέχισε να διαβάζεις