Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Πολύ «ξύλο» στην Τουρκία από την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας – Τι είπε για Κύπρο και Λιβύη

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Γαλλία εκτιμά ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν πηγή ανησυχίας, στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και διμερώς και επιθυμεί την πολιτική επίλυση των ζητημάτων, περιλαμβανομένων το παρεμβάσεων της Τουρκίας στη Λιβύη.

Αυτό δήλωσε σήμερα Πέμπτη η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλύ, απευθυνόμενη στη υποεπιτροπή άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (SEDE).

Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τη γενικότερη επιθετική στάση της Τουρκίας και ειδικότερα τις κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, η Υπουργός επεσήμανε ότι «εξετάσαμε το ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη» και ξεκαθάρισε ότι «η Γαλλία δεν πιστεύει σε στρατιωτική λύση –το αντίθετο– προσυπογράφει τη διαδικασία για πολιτική επίλυση» μέσω του ΟΗΕ και της διαδικασίας του Βερολίνου.

Η Υπουργός επεσήμανε ότι οι στρατιωτικές κινήσεις επί του εδάφους στη Λιβύη έχουν εκτροχιάσει τη διαδικασία και ο στόχος είναι να επιστρέψουμε στην πολιτική διαδικασία, η οποία θα πρέπει να ξαναμπεί στις ράγες.

Η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας τόνισε ότι «δεν αγνοούμε τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ», κάτι το οποίο αποτελεί πρόσθετη πηγή ανησυχίας.

Σημείωσε δε ότι τον Νοέμβριο 2019, το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ, εισήγαγε ένα πλαίσιο κυρώσεων –με τη βοήθεια της Γαλλίας– κατά προσώπων και οντοτήτων που συμμετέχουν ή υποβοηθούν τις παραβιάσεις και τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Τόνισε δε ότι η Γαλλία στηρίζει και διμερώς την Κύπρο και για αυτό διατηρεί ναυτική παρουσία στην περιοχή.

Η Φλοράνς Παρλύ επεσήμανε ακόμη ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί, όπως και το ζήτημα της τουρκικής παρέμβασης στη Λιβύη.

Τόνισε δε ότι το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ πρέπει να εκληφθεί ως θετικό καθώς «έχουμε ένα forum για διάλογο» ώστε «να μιλήσουμε ανοιχτά», για «να βρούμε πολιτικές λύσεις, στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο».
Η Ευρώπη δεν πρέπει να θεωρεί την ειρήνη δεδομένη

Επιπλέον, «η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη», και «δεν θα κάνουμε το λάθος να υποθέσουμε ότι η ειρήνη πρέπει να θεωρείται δεδομένη», δήλωσε απευθυνόμενη στη υποεπιτροπή άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (SEDE) για πρώτη φορά, η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλύ, καταγράφοντας αναλυτικά την τρομοκρατία, τους διεθνείς ανταγωνισμούς (Κίνα- ΗΠΑ), την διάβρωση της διεθνούς πολυμέρειας, την κατάσταση στην Ουκρανία και τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ.

Η Υπουργός έκανε λόγο για επιτάχυνση των σχετικών γεγονότων με ταυτόχρονη αύξηση των γεγονότων που θέτουν σε κίνδυνο τη ευρωπαϊκή ασφάλεια, και κάνοντας ευθεία αναφορά στην κατάσταση στη Λιβύη και τον τρόπο που τρίτα κράτη εμπλέκονται και εκμεταλλεύονται την περιοχή.

Η Γαλλία και η Τουρκία ήταν και οι δύο μέλη της «Sea Guardian», σημείωσε και αναφέρθηκε εκτεταμένα στο περιστατικό με τις τουρκικές φρεγάτες – περιστατικό που δεν αρμόζει σε σύμμαχο, όπως είπε.

Ευχαρίστησε δε τα κράτη μέλη της ΕΕ που τη στήριξαν όταν κατήγγειλε το περιστατικό στο ΝΑΤΟ.

Σημείωσε δε και την απόφαση του Προέδρου Μακρόν για την προσωρινή απόσυρση των γαλλικών δυνάμενων από την επιχείρηση.

Παρομοίως κατήγγειλε και τη στάση της Μόσχας στην περιοχή καταγράφοντας τις προσπάθειες εξομάλυνσης που έχει ξεκινήσει ο Γάλλος Πρόεδρος.

Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση «Ειρήνη», η Υπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη βοήθεια της στο να επιλυθεί το ζήτημα των λιμένων αποβίβασης διασωθέντων μεταναστών.
Εξαιρετικά σοβαρό το περιστατικό με τα τουρκικά πλοία

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας σημείωσε ότι πρόκειται για ένα «εξαιρετικά σοβαρό το περιστατικό μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας», υπενθυμίζοντας ότι η γαλλική φρεγάτα ήταν εκεί με εντολή του ΝΑΤΟ.

Σημείωσε την σημασία του να επιλυθεί το ζήτημα μέσω πολιτικών διαύλων επικοινωνίας και εξήγησε ότι ακριβώς για αυτό το λόγο και με αυτό το σκοπό η Γαλλία έθεσε το ζήτημα στο ΝΑΤΟ.

Τόνισε δε ότι «παρά τις πολυσέλιδες εκθέσεις» το σημαντικό είναι «να τηρείται το εμπάργκο όπλων» και «να μη χαθούμε στις λεπτομέρειες».

«Προσπαθούμε να βρούμε πολιτική λύση στη Λιβύη και δεν θέλουμε να υπονομευθεί αυτή η προσπάθεια από στρατιωτικές επιχειρήσεις», σημείωσε.

Η Φλοράνς Παρλύ τόνισε ότι η ανάγκη για πρακτική αλληλεγγύη και συντονισμό είναι υπέρ του δέοντος επιτακτική, περιγράφοντας τις παγκόσμιες προκλήσεις για την ασφάλεια της ΕΕ.

«Δεν μιλάμε μόνο για ευρωστρατό», τόνισε η Υπουργός αλλά για την ανάπτυξη κοινής ικανότητας για κοινή δράση, σύγκλιση στρατηγικών προτεραιοτήτων και συμφερόντων και κοινή επένδυση σε υλικό και ανθρώπινο δυναμικό με τρόπο που να συμβάλει στο συντονισμό.

Έφερε για παράδειγμα τα 17 διαφορετικά ήδη τανκ που χρησιμοποιούν οι ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις τη στιγμή που οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ένα μόνο τύπο.

Επεσήμανε δε την ανάγκη σύγκλισης και της βιομηχανίας προς τον συγκεκριμένο στόχο και τη σημασία του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Άμυνα (European Defense Fund).

tribune.gr

ΠΗΓΗ :
hellas-now.com

ΚΟΣΜΟΣ

Ανελέητος ο κορονοϊός στη Βραζιλία: 1.212 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Δημοσιεύθηκε

στις

ΑΠΟ

Το τελευταίο 24ωρο στη Βραζιλία καταγράφηκαν 52.383 νέα κρούσματα του κορονοϊού, καθώς και 1.212 θάνατοι, ανακοίνωσε…

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – ΕΔΩ

Συνέχισε να διαβάζεις

ΚΟΣΜΟΣ

127 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό σε 24 ώρες στην Κίνα

Δημοσιεύθηκε

στις

ΑΠΟ

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 127 νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες στο ηπειρωτικό τμήμα της χώρας, διευκρινίζοντας ότι 123 από αυτά είναι περιπτώσεις εντόπιας μετάδοσης.

Από τα κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα, 112 αναφέρθηκαν στη Σιντζιάνγκ (βορειοδυτικά) και τα υπόλοιπα 11 στην επαρχία Λιαονίνγκ (βορειοανατολικά).

Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, όπως ονομάζεται το υπουργείο Υγείας στην Κίνα.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – ΕΔΩ

Συνέχισε να διαβάζεις

ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Αισθητές για δεκαετίες οι συνέπειες της πανδημίας

Δημοσιεύθηκε

στις

ΑΠΟ

Το παγκόσμιο ξέσπασμα του κοροναϊού είναι το είδος της καταστροφής που θα έχει συνέπειες για πολύ καιρό στο μέλλον, προειδοποίησε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνο Γκεμπρεγιεσούς.

«Η πανδημία αυτή αποτελεί υγειονομική κρίση που συμβαίνει μια φορά στα 100 χρόνια, οι συνέπειες της οποίας θα είναι αισθητές για αρκετές δεκαετίες» προέβλεψε ο Γκεμπρεγιεσούς κατά τη διάρκεια συνάντησης της έκτακτης επιτροπής του οργανισμού για τον κοροναϊό.

Παρότι έχει προχωρήσει η επιστημονική γνώση σχετικά με τον ιό, πολλά ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα, και οι πληθυσμοί παραμένουν ευάλωτοι, είπε ο ηγέτης του ΠΟΥ.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – ΕΔΩ

Συνέχισε να διαβάζεις